Slimme regio Halle-Vilvoorde

Slimme steden of regio's zijn momenteel hot. Barcelona, kopenhagen, Amsterdam, Londen en zelfs Antwerpen zijn steden die uitpakken met slimme toepassingen. De technologische toepassingen beloven een meer duurzame, efficiëntere, goedkopere, tijdbesparende werking en dienstverlening.

De burgemeesters, verenigd in het Toekomstforum halle-Vilvoorde, menen dat het hoog tijd is om hun steden en gemeenten 'future proof' te organiseren.

smart city
Kennismakingssessie 11 april 2018

Deze kennismakingssessie is één van de stappen in het traject op weg naar een slimme regio, dat we eind 2017 met het Toekomstforum, bestaande uit alle burgemeesters van Halle-Vilvoorde, lanceerden.

  • Kennismaken (overbrengen “wat is slim” ?)
  • Inspireren (aanreiken “wat is mogelijk” ?
  • Enthousiasmeren (verkennen “opdracht voor het lokale beleid” ?)

Laat deze sessie jullie vooral inspireren en enthousiasmeren. Zodat jullie collega’s in het stad- of gemeentehuis straks of morgen opkijken van de bevlogenheid waarmee jullie over onze slimme regio vertellen…

Hieronder kan je de documenten terug vinden:

docx bestandVerslag kennismakingsmakingssessie 11 april 2018 (82 kB)

xlsx bestandKennismakingssessie topics (10 kB)

xlsx bestandOverzicht antwoorden kennismakingsdag (78 kB)

pdf bestandSlimme steden in slimme regio's Pieter Ballon (5.21 MB)

pdf bestandSlimme dienstverlening VO Raf Buyle (4.2 MB)

pdf bestandTraject Smart Region Mathias Van Compernolle (253 kB)

pdf bestandSmart Flanders Nils Walravens (460 kB)

pdf bestandSlimme toepassingen Cronos (3.95 MB)

Slim samenwerken

Op woensdag 20 december 2017 werd formeel het startschot gegeven voor een samenwerking aan deze slimme regio Halle-Vilvoorde.

Minstens 31 lokale besturen bundelen de krachten om gezamenlijk de uitdaging voor de streek te formuleren, om vervolgens een actieplan op te maken en uit te voeren. De samenwerking maakt technologische investeringen met een voldoende schaalgrootte mogelijk. En er kan makkelijker bijkomende exepertise worden aangetrokken.

Visievorming

Eerst wordt een voorbereidingstraject doorlopen onder begeleiding van IMEC/VUB. Zij zullen de lokale bestuurders helpen met wetenschappelijke analyse en inventarisatie van de aanwezige data en stakeholders. Zij zullen de uitdagingen en de oppurtuniteiten uitzuiveren o.a. door het aanbieden van specifieke wetenschappelijke modellen en tools. Op basis van de verzamelde input wordt een gezamenlijke visietekst en actieplan opgesteld.

Concrete toepassingen in het straatbeeld

Gelijktijdig met het uitzetten van deze strategische route zal Toekomstforum inspelen op enkele slimme toepassingen, de zogenaamde use-cases. Hierdoor wordt het concept van een slimme stad of gemeente concreet en tastbaar. Mogelijke voorbeelden hiervan zijn:

  • een gezamenlijk opvolgsysteem voor evenementen
  • nieuwe aanpak van 'backoffice' functies
  • een applicatie om fietsgebruik te stimuleren
  • moduleerbare openbare verlichting
  • ...

Deze zijn legio. Indien mogelijk worden er enkele quick-wins voor de regio opgestart, die zullen kunnen fungeren als test- en pilootprojecten. Ook reeds gestarte initiatieven kunnen hierbij een betekenis krijgen voor een grotere groep van gemeenten. Meerdere steden zoeken al actief naar intelligente oplossingen voor hun problemen. Maar de resultaten zijn (nog) niet helemaal zichtbaar.